Impreza

Sałatka z kapusty pekińskiej na imprezę

Zaktualizowano

Kapusta pekińska to popularne warzywo, które często wykorzystywane jest do przygotowywania sałatek lub surówek. Jej delikatne, chrupiące liście doskonale nadają się jako dodatek do wielu dań. W tym artykule przedstawiamy przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej, która będzie idealna jako lekka przekąska na imprezę.

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Kapusta pekińska jako baza imprezowej sałatki

Kapusta pekińska, zwana również kapustą chińską, to odmiana białej kapusty głowiastej o bardzo delikatnych, jasnozielonych liściach. Jej łagodny, lekko słodkawy smak sprawia, że często wykorzystuje się ją do przyrządzania surówek, sałatek, a nawet soków. Chrupiąca struktura liści kapusty pekińskiej doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, dzięki czemu można przygotować z niej idealną sałatkę na imprezę.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kapusty pekińskiej - przepis

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki kiszone
  • 6 łyżek majonezu
  • Sól, pieprz

Kapusta pekińska

Stanowi podstawę sałatki. Należy użyć świeżych, jędrnych liści.

Marchewka

Doda słodkiego smaku i ładnego koloru. Marchew pokroić w cienkie paseczki.

Cebula

Cebula doda aromatu i lekkiej ostrości. Pokroić w drobną kostkę.

Ogórek kiszony

Ogórki kiszone zapewnią chrupkość i kwaskowatość. Pokroić w plastry.

Majonez

Połączy wszystkie składniki sałatki. Użyć majonezu o dobrej jakości.

Jak zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej - krok po kroku

Obranie i pokrojenie warzyw

  1. Umyć i osuszyć kapustę pekińską. Oderwij zgniłe liście.
  2. Pokroić kapustę w paski.
  3. Obrać marchew i cebulę. Pokroić w wybrany sposób.
  4. Odkroić końcówki ogórków kiszonych. Pokroić w plastry.

Wymieszanie składników

W salaterce wymieszać pokrojoną kapustę pekińską, marchew, cebulę i ogórki kiszone.

Dodanie majonezu

Dodać majonez i wymieszać, by wszystkie składniki były nim objęte. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego, danie zyska na lekkości.

Przypraw solą i pieprzem

Doprawić całość solą i pieprzem do smaku.

Zobacz też: 100 przekąsek na imprezę

Sałatka a surówka z kapusty pekińskiej - różnice

Sałatka

Surówka

Więcej składników

Mniej składników

Może zawierać mięso lub ser

Tylko warzywa

Często z majonezem lub dressingiem

Tylko olej i ocet

Bardziej kaloryczna

Lżejsza

Różnice w składnikach

Sałatka zawiera zwykle więcej składników - oprócz warzyw także mięso, sery, owoce. Surówka to prosta mieszanka kilku warzyw.

Różnice w sposobie przygotowania

Sałatka jest zazwyczaj zaprawiana majonezem, śmietaną lub dressingiem. Surówkę polewa się oliwą lub octem.

Sałatka z kapusty pekińskiej idealna na imprezę

Sałatka z kapusty pekińskiej to prosty w przygotowaniu, a efektowny dodatek do dań na przyjęciu. Chrupiąca kapusta i chruściki warzywne tworzą apetyczną i sycącą przekąskę. Jest też zdrowsza niż klasyczne sałatki majonezowe. Gorąco polecamy nasz przepis!